Strømmen er gået

Hvad du skal gøre

Al elektronik lukkes pludseligt ned, og nu er det pludselig mørkt i hele hjemmet. Strømmen er gået, og du ved ikke, hvad du skal gøre ved den ulejlige situation. Norhs dygtige og erfarne elektriker giver dig derfor vores enkle guide til, hvordan du håndterer, situationen; strømmen er gået.

I tilfælde af strømafbrydelse er det ved nogle tilfælde vejret, der er ansvarlig for problematikken, når f.eks. En udendørs ledning er beskadiget. ved denne situation kan kun en autoriseret elektriker hjælpe!

Er strømmen gået? - Elektrikerens tips ved strømsvigt
Strømmen gået byggeplads? Strømsvigt byggeplads

Byggerier

Er strømmen gået på en byggeplads?

Hvis strømmen er gået på en byggeplads så er det vigtigt at strømmen hurtigt kommer tilbage, ring til Norh, vi tilbyder hurtig hjælp som døgnvagt elektriker

strømmen er gået og det skyldes en lokal fejl

Lokal fejl i en elinstallation

I mange tilfælde er strømmen gået på grund af en lokal fejl som er isoleret i dit hjem. Hvis dit HPFI, RCD eller HFI relæ er slået fra, så er alt som det skal, det virker. Du har en el tavle i dit hjem og uanset hvilken form for el tavle du har så indeholder denne sikringer, der er tilgængelige for at forhindre overbelastning. Hvis fejlen er isoleret i dit hjem, skal du finde ud af, hvilken sikring der er sprunget.

Først skal du vide, hvilken variant af el-tavle som du har derhjemme. Der er flere forskellige varianter i forskellige lejligheder og huse, men de er to der er mest almindelige og det er automatiske sikringscentre og ældre el-tavler. 

El tavlen er bygget op sådan at den har knapper, der slukkes ved at faldes ned, hvis systemet bliver overbelastet. Denne type af el tavle findes oftest i nyere og nyligt el-renoverede hjem. Når strømmen er gået, så skal du starte med at finde ud af hvilken sikringsgruppe som går, og lokalisere fejlen, hvis du kan. Ellers er du altid velkommen til at ringe til os på tlf. 22 22 28 68

Hvis du har en ældre el-tavle, så vil vi anbefale at ringe en fagperson, som kan hjælpe med at få strømmen til at fungere igen, midlertidigt eller langsigtet.

Sådan skifter du sikring når strømmen er gået og det skyldes en lokal fejl 

I el-tavlen er det nemt at se (hvis el tavlen er en nyere model), hvilken sikring der er udløst, når den er i slukket position. Du skal dog finde den ødelagte sikring, og du kan f.eks. Gøre dette ved at se, om den lille metal knap stikker ud, når sikringen er sprunget, eller føler, at den pågældende beskadigede sikring er varm.

Når du har fundet sikringen, der er sprunget af eller brudt, skal du sørge for at slukke for de enheder, der er tilsluttet den defekte sikring som du så har udskiftet til en ny fungerende i samme ampere. 

Når du har gjort dette, kan du starte enhederne en efter en for at undgå en ny overbelastning eller finde ud af, hvilken enhed der har været defekt.

Er problemet med strømmen permanent? 

Hvis det udløses igen, skyldes fejlen en permanent fejl, og du skal muligvis finde ud af, hvor fejlen opstod. For at gøre dette skal du slukke for alle afbrydere og derefter tænde dem igen en efter en, indtil HPFI, RCD eller HFI relæ udløses igen. Hvis du har fundet hvilken det er fra, skal du starte med at trække alle de stik, der er tilsluttet til den gruppe, ud og derefter sætte dem i igen en efter en, indtil HPFI, RCD eller HFI relæ udløses igen.

Hvis du ikke kan finde fejlen i et bestemt stik eller apparat, skal du kontakte en autoriseret elektriker som os, for så er fejlen sandsynligvis placeret mellem apparatet og el tavlen og skal afhjælpes af en autoriseret elektriker enligt lov. 

Hurtigt tip:

Vores tip mht. til strømsvigt

  • Undgå at åbne køleskabet og fryseren, mens strømmen er slukket. De holder begge kulden bedre, hvis de kan lukkes så meget som muligt.
  • Gør det til en vane at altid have en lommelygte i nærheden af din el-tavle. Hvis det er mørkt, er det svært at se, hvilken sikring der er udløst.
  • Hvis strømmen er slukket i en længere tid, og det ikke er en lokal fejl, men en fejl, der har ramt flere husstande, er det vigtigt at hjælpe med ikke at overbelaste elnettet igen, når strømmen vender tilbage. Træk derfor nogle apparater ud hvis så er tilfældet.
 

Hvis strømafbrydelsen har at gøre med elnettet og derfor ikke er lokal, har du ret til kompensation fra din udbyder, hvis der går mere end tolv timer uden at du har el Kontakt i så fald din leverandør af el. 

Er strømmen gået? -Dette løser dine problemer med strømmen

Strømmen er gået